Tourismusverband Erzgebirge e.V.
Adam-Ries-Straße 16
09456 Annaberg-Buchholz

Cooking and baking in the Ore Mountains

Traditional indulgence at home

Did you know that the German name for hedgehog slice, "Kalter Hund," comes from the Ore Mountains – and in fact more precisely from the mining industry? Did the search for the perfect stollen recipe for Christmas lead you here? Or do you just want to know what "Klitscher" are and how to prepare them according to the Ore Mountains tradition? You will find what you are looking for here! Traditional recipes from the Ore Mountains invite you to browse and try them out - and make your mouth water as you read them. Enjoy your meal in and with the Ore Mountains! 

Recipes to cook yourself

Heidelbeergetze

Lust auf was Süßes? Dann sind Heidelbeergetzen genau das Richtige. Hier finden Sie das Rezept zum selber Kochen!

Stolln Rezept

Der traditionelle erzgebirgische Stollen ist ein typisches Weihnachtsdessert. Hier finden Sie das Rezept zum selber backen!

Hei-Sau

Das Kochen und Braten mit Heu gehört in unserem Raum zu den vergessenen Zubereitungsmethoden. Sowohl in der sächsischen Bauernküche als auch in der bürgerlichen Küche des 17. und 18. Jahrhunderts wurden zu Festtagen oder zum Erntedank Gerichte mit Heu zubereitet.

Eierschecke

Der Lieblingskuchen der Erzgebirger und der Sachsen. Backen Sie ihn doch mal selbst.

You bookmarked this page!

To manage your wish list or view pages again, go to the travel planner.